HET EI...

 

 

Zoals je wellicht wel eens hebt opgemerkt staat er een stempel op het ei.  
Wat betekent die stempel nu eigenlijk? En hoe kan ik die ontcijferen? Wist je dat je door het ontcijferen van de stempel kunt achterhalen waar dat ei vandaan komt en welk ei je eet?

Nou daar komt de uitleg. De stempel begint met één cijfer.


0 -> biologisch
1 -> freiland
2 -> scharrel
3 -> kooi ( in Nederland is dit al lang verboden, de zgn. legbatterijen), wanneer dit cijfer er staat dan betekent dat de zgn. verrijkte kooien, deze zijn nog enkele jaren toegestaan.


Daarna komen er 2 letters. Die letters geven aan uit welk land het ei komt. Dat is voor ons dus NL van Nederland.
Vervolgens krijg je 5 cijfers. Dat is de betreffende unieke code die geldt voor het pluimveebedrijf.
Als laatste nog 2 cijfers. Dit zijn de stalnummers. Dat kan bij ons stalnummer 01 of 02 zijn.  Op de foto is dus duidelijk te zien dat deze witte eieren van de kippen komen uit stal 2 en dat dit een scharrelei betreft doordat de stempel begint met een 2. 
Er zijn diverse websites waarop je een eicode kunt checken. 

 


ei1
ei1
ei2
ei2
ei3
ei3


“Een ei hoort erbij” zeggen we wel eens gekscherend. In een ei zitten enorm veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, vitamine D, vitamine E, fosfor, ijzer, zink en jodium. Nou…..hoe compleet wil je het hebben! Dit zijn allemaal belangrijke bouwstoffen voor de groei en de ontwikkeling van je lichaam. 

Stel je bent op dieet, je wilt graag wat overtollige kilo’s kwijt. Ik zou zeggen,….eet een lekker eitje. Je hoeft je absoluut niet druk te maken, want een ei van 60 gram bevat maar 75 Kcal (Bron: Nevo, 2011). Eieren geven juist een ‘vol’ gevoel voor langere tijd. Hierdoor heb je minder zin om tussendoor te gaan snaaien naar lekkere trek.

Gemiddeld eten we per persoon zo’n 200 eieren per jaar. “Nou echt niet…”zeg je misschien. Maar let op! We eten hele eieren, maar vergeet niet dat de rest van de eieren verwerkt is in onder meer koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta’s enz enz. 

Een paar leuke vragen die we wel eens horen van mensen om ons heen:

 

* Leggen de witte kippen witte eieren en de bruine kippen bruine eieren? Dus kun je aan de kip zien of ze witte of bruine eieren leggen?

Antwoord: kippen met witte oorlelletjes leggen meestal witte en kippen met roze oorlelletjes leggen vaak bruine. 


* Zit er nu ook een kuikentje in jullie eieren?
Antwoord: nee hoor, je ei is geen broed-ei, maar een consumptie ei. Dus ‘no worry…’ 


* Het ei zit altijd met de punt naar beneden in het doosje, waarom?
Antwoord: dan blijft het ei langer houdbaar/vers.


* Moet ik de eieren in de koelkast bewaren? in de supermarkt staan ze namelijk niet in de koeling!
Antwoord: De eieren kun je het beste, in het doosje, in de koelkast bewaren. De eieren blijven langer vers met een koude temperatuur en eventuele ziekmakers krijgen zo minder kans. Door ze in het doosje te bewaren drogen ze niet uit en blijven ze langer goed. 
Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt ze daarna in een tas mee naar huis, dan krijg je condensvorming door het temperatuurverschil. Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën sneller groeien. Het is dus van belang dat de schaal van het ei ( dat het ei beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil) droog blijft. 
Daarom staan de eieren in de supermarkt buiten de koeling. Daarmee beperk je de condensvorming. 
!! Vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het ei in de supermarkt ligt is het van belang de temperatuur zoveel mogelijk gelijk te houden. 

 

E-mailen